Logo con las siglas del Partido Socialista Obrero Español.
Cuadrado rojo con letras PSOE en blanco. Símbolo del partido. Cuadrado rojo con un puño y una rosa en blanco.

Secciones
Servicios

Sincroniza tu Agenda con la del PSOE

Ingreso M?nimo Vital

Agenda para una recuperaci?n justa

Empleo con derechos

Compromiso con la ciencia

Artemi Rallo, Senador del PSOE per Castelló
Artemi Rallo, Senador del PSOE per Castelló
SENAT

Artemi Rallo exigeix a la dreta complir la Constitució i renovar els òrgans constitucionals

El senador afirma que “proclamar-se constitucionalista i no complir la Carta Magna és banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional”
03/06/20
 • Del·licious
 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • GoogleBookMarks
 • Imprime
 • Comparte
Votar:

Votar:

El senador del PSPV-PSOE per la província de Castelló, Artemi Rallo, exigeix a la dreta complir amb la Constitució i renovar els òrgans constitucionals. Així ho va manifestar ahir en la sessió de control al Govern que va tindre lloc al Senat, i en la compareixença del qual sobre la renovació d'òrgans constitucionals, Rallo va afirmar que “proclamar-se constitucionalista i no complir la Carta Magna és banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional”.

El senador socialista va recordar que el mandat del Consell General del Poder Judicial va expirar fa any i mig, que el Tribunal Constitucional està pendent de renovació des de fa set mesos, el Defensor del Poble i el Consell de Transparència també fa tres anys que no es renova, igual que els consells de radiotelevisió Espanyola —dos anys— i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència —nou mesos—.

Referent a això, Rallo va exposar que la renovació dels òrgans constitucionals, dins del termini i en la forma escaient”, constitueix un mandat constitucional ineludible i una obligació de les Corts Generals”. La seua renovació a temps reforça la seua autoritat però, la interinitat els afebleix i els resta crèdit, legitimitat i prestigi, especialment, quan encobreix interessos polítics partidistes, dels qui fugen del pacte”, va afirmar el senador.

Artemi Rallo va destacar que a Espanya, els grans acords i els grans pactes sempre han sigut amb el PP en el Govern i el PSOE en l'oposició, mai hi ha hagut cap generositat en la dreta, on sempre han dirimit mirada curta i vol rasant”. Però ara, els exigim complir la Constitució, als qui pretenien apropiar-se de la Constitució i als autoproclamats constitucionalistes. Perquè proclamar-se constitucionalista però no complir la Constitució suposa banalitzar i frivolitzar el compromís constitucional, una temptació que, en els temps que vivim, ni podem, ni hem de permetre'ns”, va afegir.

Rallo va seguir la seua intervenció lamentant que no hi ha res a esperar de l'extrema dreta que combat, dia a dia, els valors constitucionals. Però la dreta extrema que hui lidera el Partit Popular té l'oportunitat de virar el rumb, d'evitar l'abisme, de mirar als ulls als espanyols, de veure les seues ànsies de concòrdia, d'acord, de pacte, de consens… Aprofiten l'oportunitat”, va asseverar.

Finalment, el senador socialista per Castelló va instar a protegir la pàtria constitucional, el més preat espai comú de llibertat, de justícia i progrés amb els seus símbols, que no són de ningú i són de tots”.

 


 

Artemi Rallo exige a la derecha cumplir la Constitución y renovar los órganos constitucionales

El senador afirma que “proclamarse constitucionalista y no cumplir la Carta Magna es banalizar y frivolizar el compromiso constitucional”

El senador del PSPV-PSOE por la provincia de Castelló, Artemi Rallo, exige a la derecha cumplir con la Constitución y renovar los órganos constitucionales. Así lo manifestó ayer en la sesión de control al Gobierno que tuvo lugar en el Senado y en cuya comparecencia sobre la renovación de órganos constitucionales, Rallo afirmó que “proclamarse constitucionalista y no cumplir la Carta Magna es banalizar y frivolizar el compromiso constitucional”.

El senador socialista recordó que el mandato del Consejo General del Poder Judicial expiró hace año y medio, que el Tribunal Constitucional está pendiente de renovación desde hace siete meses, el Defensor del Pueblo y el Consejo de Transparencia también lleva tres años sin renovarse, al igual que los consejos de radiotelevisión Española —dos años— y la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia —nueve meses—.

A este respecto, Rallo expuso que la renovación de los órganos constitucionales, “en tiempo y forma”, constituye “un mandato constitucional ineludible y una obligación insoslayable de las Cortes Generales”. “Su renovación a tiempo refuerza su autoridad pero, la interinidad los debilita y les resta crédito, legitimidad y prestigio, especialmente, cuando encubre  intereses políticos partidistas, de quienes rehúyen el pacto”, afirmó el senador.

Artemi Rallo destacó que en España, “los grandes acuerdos y los grandes pactos siempre han sido con el PP en el Gobierno y el PSOE en la oposición, nunca ha habido ninguna generosidad en la derecha, donde siempre han dirimido mirada corta y vuelo rasante”. “Pero ahora, les exigimos cumplir la Constitución, a quienes pretendían apropiarse de la Constitución y a los autoproclamados constitucionalistas. Porque proclamarse constitucionalista pero no cumplir la Constitución supone banalizar y frivolizar el compromiso constitucional, una tentación que, en los tiempos que vivimos, ni podemos, ni debemos permitirnos”, añadió.

Rallo siguió su intervención lamentando que “no hay nada que esperar de la extrema derecha que combate, día a día, los valores constitucionales. Pero la derecha extrema que hoy lidera el Partido Popular tiene la oportunidad de virar el rumbo, de evitar el abismo, de mirar a los ojos a los españoles, de ver sus ansias de concordia, de acuerdo, de pacto, de consenso… Aprovechen la oportunidad”, aseveró. 

Por último, el senador socialista por Castelló instó a “proteger la patria constitucional, el más preciado espacio común de libertad, de justicia y progreso con sus símbolos, que no son de nadie y son de todos”.


Otras Noticias

XARXA DE TURISME INTEL·LIGENT. 19/10/20

Ramón Martínez afirma que la inclusió de les mancomunitats en la xarxa de turisme intel·ligent impulsarà l'economia en les zones d'interior

El vicesecretari del PSPV-PSOE de la província de Castelló i alcalde de Sot de Ferrer assenyala que l'estratègia de futur per als pobles xicotets passa per la governança, la sostenibilitat i la tecnol...

ALCEM-NOS. 18/10/20

Ernest Blanch: “El pla Alcem-nos de Ximo Puig farà de Castelló una província forta i resilient”

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic destaca que els projectes previstos a les comarques “afavoriran una ràpida recuperació social, econòmica i sanitària”

ESPERIT DE CONSENS. 17/10/20

Ernest Blanch apel·la a la necessitat de “impulsar l'esperit del consens” per a aconseguir pressupostos “de grans pactes”

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic afirma que la reconstrucció econòmica, social i sanitària “s'aconseguirà molt abans si tots remem en la mateixa direc...

barrafooter

w3cPSOE - CEF © Ferraz, 70. Madrid. Tel. 91 582 04 44 infopsoe@psoe.es
AVISO LEGAL Optimizado a 1024 x 800 píxeles | Mapa Web | Contacto
POLITICA DE PRIVACIDAD

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Google+
 • Youtube
 • Flickr
 • SoundCloud