Logo con las siglas del Partido Socialista Obrero Español.
Cuadrado rojo con letras PSOE en blanco. Símbolo del partido. Cuadrado rojo con un puño y una rosa en blanco.

Secciones
Servicios

Conferencia Pol?tica - Propuestas para el Cambio

Sincroniza tu Agenda con la del PSOE

Ingreso M?nimo Vital

Declaraci?n de Granada

Amparo Marco, Alcaldessa de Castelló
Amparo Marco, Alcaldessa de Castelló
Grup Municipal Socialista

Intervenció de l'alcaldessa al Debat sobre l'Estat de la Ciutat

El Pacte del Grau ha complit tres anys de vigència. Un pacte fruit de la voluntat de la majoria de veïns i veïnes de Castelló, que van apostar pel canvi i ens van triar per a governar aquesta ciutat.
15/06/18
 • Del·licious
 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • GoogleBookMarks
 • Imprime
 • Comparte
Votar:

Votar:

Bon dia.

El Pacte del Grau ha complit tres anys de vigència. Un pacte fruit de la voluntat de la majoria de veïns i veïnes de Castelló, que van apostar pel canvi i ens van triar per a governar aquesta ciutat.

L'oposició augurava per a la ciutat de Castelló una etapa negra de fatals conseqüències.

Tres anys després, la realitat és ben diferent: Castelló està millor que en 2015. Falta molt per fer, sens dubte, i ho dic amb la mateixa contundència amb la qual dic que anem per la bona senda. 

Des del minut zero ens vam comprometre a treballar durament per a fer que Castelló passara de ser una ciutat gran a una gran ciutat, una ciutat més oberta, més acollidora. En definitiva, una ciutat millor.
Totes les enquestes situen la desocupació com el principal problema i per açò hem destinat més recursos que mai. 4.652.000 euros enfront del milió d'euros que es destinaven en 2015… un 350% més de recursos.  Però el realment destinat ha sigut molt major gràcies a la col·laboració amb altres institucions, també conscients del vital que és impulsar les polítiques actives d'ocupació. En total, parlem de quasi 8 milions d'euros. 

  Enguany per primera vegada traiem una línia d'ajudes de 366.000 euros per a la creació i consolidació d'empreses, projectes d'ocupació, projectes d'innovació social i economia social.

A més, hem impulsat el Consorci Pacte Local per l'Ocupació, que ha passat de 0 euros a 827.500 euros en el pressupost d'enguany.

Quan vam arribar a l'ajuntament, en el CIES hi havia una única empresa instal·lada. Avui són dotze.

I tot aquest conjunt d'iniciatives, sens dubte han contribuït a generar ocupació. A Castelló, la desocupació ha baixat quasi un 20% (19,23%) des que vam arribar a l'ajuntament, fa ara tres anys. Castelló té 3.376 aturats menys que al juny de 2015. (Avui hi ha 14.179 enfront dels 17.555 que hi havia). 

Però el drama de la desocupació també es combat recuperant el prestigi reputacional de Castelló. 

Hem de treballar dur per a llavar la imatge tacada per anys i anys de corrupció.

Enfront d'ells, nosaltres estem treballant dia darrere dia per a retornar la credibilitat i la confiança en les institucions. I ho estem aconseguint, amb una bona gestió dels recursos públics... 

L'endeutament del 80 al 30%, el termini mitjà de pagament a proveïdors s'ha reduït a set dies. El magnìfic estat de Tresoreria ha permès eliminar el compte de crèdit. 

Però, a més també hem engegat noves iniciatives per a recolzar al comerç i a un sector tan important per a nosaltres com és el turisme.

En comerç hem experimentat un increment del 127’14%… És a dir, estem destinant més del doble del que es destinava en 2015 (146.726 euros a 333.274euros en 2018), la qual cosa ens ha permès consolidar i reforçar congressos, activitats, campanyes i fires. (llistat).

En turisme hem donat un gir de 180 graus. Enfront d'aquells que retallaven el pressupost (en 2015 van aplicar una rebaixa del 14% respecte a l'any anterior, nosaltres hem augmentat el pressupost un 67% (repetir la xifra) fins a aconseguir 1.386.792 euros. 

Apostem per esdeveniments multitudinaris, familiars, per a tots els públics i posant en valor el millor que tenim, com a Escala a Castelló, que, en la seua primera edició ha resultat un absolut èxit amb més de 75.000 visitants.

Estem combinant tots els nostres potencials per a situar a Castelló en el mapa de les destinacions turístiques. 

Per açò, gràcies a aqueixa aposta pel turisme i a l'augment del 67% de recursos, hem pogut:


• Engegar les visites guiades

• Promocionar Castelló per tota Espanya:

◦Madrid
◦Valladolid
◦Palència
◦Gijón
◦Oviedo

• Donar un fort impuls a la nostra gastronomia amb:

◦ la creació de la marca Castelló Gastronòmic

◦ el primer concurs internacional ‘Arrocito de Castelló’

◦ el xou cooking de promoció de xefs i productes locals 

 

No obstant açò, segueix havent-hi molta gent que ho passa malament i no podem deixar-los en la cuneta. Les polítiques socials són realment les que reflecteixen si una societat és avançada, moderna i solidària. L'Ajuntament de Castelló s'ha marcat des del primer moment ser un aliat perquè combatent les desigualtats, sens dubte es construeix un Castelló més fort i millor i per açò hem duplicat 131 en 2017 enfront dels 69 del 2015 en polítiques socials.
Som conscients que falta molt per fer. El problema de l'habitatge segueix sent latent i per açò estem ampliant el parc d'habitatge municipal i estem augmentant les subvencions i ajudes.

Hem de bandejar aquells plantejaments que veuen a les polítiques socials com el llast del desenvolupament i del creixement. Nosaltres creiem fermament que fer una societat més justa, més equilibrada i on combatem fermament les desigualtats dóna com a resultat, sens dubte, una societat més forta i amb més garanties de superar les dificultats. 

Un àmbit fonamental en el qual hem de treballar és en el de l'educació perquè una bona formació és la millor garantia de futur per a la nostra ciutat. 

Estem desenvolupant el projecte de Castello Ciutat Educadora i hem destinat més d'1,5 milions d'euros en obres de millora per als nostres centres educatius (hem arreglat més de vint centres). No és una competència municipal, però no per açò anem a escatimar esforços per a garantir que els nostres fills i filles reben una adequada formació i en les millors condicions. 
I precisament en aquesta línia estem col·laborant ferventment amb la Generalitat per a construir i/o rehabilitar quatre centres educació amb més de 18 milions d'euros d'inversió. 

I també hem impulsat polítiques per a aquells joves que no van poder seguir estudiant. L'Escola de Segona Oportunitat, com a projecte pilot, i dirigit a joves d'entre 16 i 29 anys, té com a objectiu recuperar als joves que es queden despenjats del sistema per a afavorir la seua inserció laboral. 
Quant a infància, hem creat el consell de la infància i volem que participen des de xicotets en el disseny del Castelló que volen viure en el futur.
I si ens preocupen els nostres joves, no ho fan menys els nostres majors. Enfront de la tendència dels últims deu anys de rebaixar les partides en un 50%, nosaltres, solament en aquest exercici, hem destinat més de 600.000 euros, la qual cosa ens ha permès millorar la gestió del centre de majors Columbretes. De la mateixa manera, hem creat el consell municipal de persones majors i hem desenvolupat un pla d'acció del projecte Castelló: Ciutat Amigable amb les Persones Majors. 

I és aquest camí per atendre millor les necessitats dels nostres veïns i veïnes, hem recuperat serveis bàsics eliminats en el seu moment (PP diputació) com la teleasistencia, amb un pressupost de 200.000 euros. 
Un servei que millora la teleajuda que hi havia abans, ja que amplia l'atenció de les persones majors i població susceptible de precisar-la, assegurant una intervenció immediata en casos de crisi personal, social o mèdica les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any amb personal especialitzat.

En dependència també hem fet grans avanços. En 2015 havien 2 valoradors per a tota la província. Avui, solament a Castelló tenim 12, la qual cosa ens permet realitzar la corresponent valoració en 24/48 hores des que ens arriba la sol·licitud des de la Generalitat. 

Sí, la salut és una qüestió prioritària en el nostre full de ruta. Per açò, podem dir avui que Castelló és una ciutat cardioprotegida; més saludable per als seus veïns i veïnes.

Hem instal·lat un total de 30 desfibril·ladors en edificis municipals i punts estratègics de gran afluència i hem format de manera específica al personal que treballa en aqueixos centres de reanimació. En aquesta línia, hem complit el nostre compromís d'engegar el programa d'infermeres escolars i malgrat els problemes competencials que hem tingut, ja està en marxa en quatre centres educatius.

Però si hi ha alguna cosa que de debò contribueix a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes d'una ciutat és transformar Castelló en una ciutat més ordenada. Quan arribem ens trobem amb un PG anul·lat, sense cap planificació. En tres anys hem pogut impulsar la redacció d'un nou Pla General, un pla honest, realista, racional i verd.

I tot açò per a fer de Castelló una ciutat més còmoda per a viure, on siga més agradable passejar, desplaçar-se, amb menys contaminació… I en aquest camí, la nostra aposta pel transport públic ha sigut total. Hem aconseguit un màxim històric d'usuaris de transport públic, amb un augment del 30%, la qual cosa suposa 1,5 milions de viatges més que en 2014. I si ha sigut important aquest augment, en Bicicas l'increment d'usos ha sigut el 135%… el que suposa que cada any hi ha mig milió més d'usos… 

I açò com s'ha aconseguit?:

1. amb creació de noves línies de transport públic; millora de les quals existien; el bo Activat per a aturats; serveis especials en Magdalena, Nadal, Sant Pere…

2. amb la instal·lació de noves bancades de Bicicas en grups perifèrics i amb noves aplicacions que faciliten el seu ús.

Però són moltes més les mesures que s'han pres per a fer de Castelló aquesta ciutat millor en la qual viure. Solament en infraestructures i serveis públics s'han quadruplicat les inversions en quatre anys. Dels 4,52 milions que es destinaven en 2013 hem passat a 17,05 milions en 2017. 

Millora del contracte de neteja viària i recollida de brossa en 1,5 milions.

Obres antiinundaciones en Marjaleria (de 2011 a 2014:1,9 milions i de 2015 a 2018 quasi 5 milions).

I sense deixar el medi ambient, hem impulsat el pla de remodelació de zones verdes; hem aprovat el pla d'usos de la Pineda per a salvaguardar els nostres recursos naturals i tenim en marxa un projecte d'una nova zona infantil per a donar-li més vida.

Però la qualitat de vida d'una ciutat no solament es mesura per les seues infraestructures, pels seus parcs, pels seus comerços… Es mesura també per la seua política cultural.

Solament en el primer any del Pacte del Grau vam duplicar el nombre d'activitats pròpies i hem mantingut aqueix ritme fins ara.

No solament hem augmentat la quantitat d'esdeveniments programats, sinó, principalment, hem augmentat la seua diversitat i la seua qualitat. 

  De fet, hem obert la cultura perquè siga molt més accessible a tots i estem facilitant l'ús de les nostres instal·lacions a les associacions i col·lectius. El 90% de les activitats que es realitzen en el Teatre del Raval són externes i són a càrrec d'associacions, escoles i altres col·lectius.

Planetari. Ens trobem amb un Planetari abandonat, sense activitats, sense renovació d'exposicions i amb unes instal·lacions velles i obsoletes. Després d'invertir 150.000 euros el nostre Planetari comença a recuperar-se. De les 11 projeccions que es van fer en 24 anys… (repetir la xifra)… hem passat a 25 pel·lícules en sols tres anys…

I del que estem especialment orgullosos és d'estar recuperant les restes arqueològiques del Castell Vell i de la Vila Romana Vinamargo. Precisament inaugurem el mes que ve el centre d'interpretació de Vinamargo.
Cada any augmentem els espais de participació. Hem creat la Escola de Participació i hem augmentat els pressupostos participatius oberts a la ciutadania.

I també ho estem aconseguint amb polítiques d'igualtat. Aquest ajuntament ha sigut premiat precisament per garantir aqueixos principis d'igualtat en la pròpia redacció el Pla General, obtenint el primer premi. Vull aprofitar per a agrair a tots i cadascun dels funcionaris i funcionàries d'aquesta casa que ho han fet possible.... 

Paral·lelament estem treballant per a garantir uns pressupostos amb perspectiva de gènere.

Però la lluita per combatre les desigualtats van més enllà dels nostres terme municipal, de la nostra Comunitat i fins i tot de les nostres fronteres…

Aquesta mateixa setmana hem sigut dels primers ajuntaments a posar-nos a la disposició de la Generalitat per a col·laborar en l'acolliment d'aqueixes més de 600 persones que estaven abandonades enmig de la mar.…

I ho anem a poder fer perquè des de 2015 Castelló és una Ciutat Refugi. I perquè enguany, en el pressupost, tenim 500.000 euros per a solidaritat, la partida més àmplia dels últims 22 anys. 

I tot açò ho hem fet sense ofegar als nostres veïns. Hem demostrat en tres anys que gestionant be es poden fer més coses, sense necessitat de disparar la pressió fiscal. En els últims tres anys el tipus impositiu del IBI, el major impost que recapta l'ajuntament, s'ha rebaixat en un 12,38%. (mostrar dos rebuts d'IBI de l'any passat i d'aquest si correspon).
A més, aconseguim rebaixar el valor cadastral d'immobles urbans en un 9,1% en 2018 i hem demanat per al pròxim any una nova reducció dels valors cadastrals en un 9,3%. D'aquesta forma, un habitatge que tenia un valor cadastral de 100.000 euros en 2017, en 2019 serà de 84.630. I aquesta mesura no solament beneficia als veïns a l'hora de pagar l'IBI, sinó també a altres impostos com l'IRPF, plusvàlues, transmissions, successions... 

Sí, hem demostrat que sí es pot... 


Otras Noticias

Ejecutiva Municipal. - Levante. 01/12/18

Luces, cámara… acción.

Como si de una película se tratase, estamos en el tráiler de lo que vendrá a ser un 2019 políticamente apasionante, en el que vamos a tener hasta 3 convocatorias electorales (municipales, autonómicas ...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 24/11/18

Transformar Castellón

Castellón vive un momento de desarrollo que nadie puede negar. La labor del gobierno municipal está dando sus frutos y las políticas del cambio que se implantaron en 2015 han impulsado una transformac...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 10/11/18

Josefina

Ahora, cuando están a punto de cumplirse 30 años de su fallecimiento, el Ayuntamiento de Castellón quiere rendir un homenaje a la figura de una mujer, Josefina López que nació barcelonesa pero decidió...

 • jpg
 • jpg
 • jpg
barrafooter

w3cPSOE - CEF © Ferraz, 70. Madrid. Tel. 91 582 04 44 infopsoe@psoe.es
AVISO LEGAL Optimizado a 1024 x 800 píxeles | Mapa Web | Contacto
POLITICA DE PRIVACIDAD

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Google+
 • Youtube
 • Flickr
 • SoundCloud