Logo con las siglas del Partido Socialista Obrero Español.
Cuadrado rojo con letras PSOE en blanco. Símbolo del partido. Cuadrado rojo con un puño y una rosa en blanco.

Secciones
Servicios

Conferencia Pol?tica - Propuestas para el Cambio

Sincroniza tu Agenda con la del PSOE

Ingreso M?nimo Vital

Federico Arnau. Membre de l'Executiva Municipal del Pspv-Psoe Castelló de la Plana
Federico Arnau. Membre de l'Executiva Municipal del Pspv-Psoe Castelló de la Plana
Foro Castelló XXI

La Constitució

El 6 de desembre –el dia de la Constitució- per a mi sempre ha sigut un dia important ja que la nostra Carta Magna ha sigut un referent de pau i harmonia per als espanyols des de l’any 1978 en que va ser publicada.
11/12/16 - Levante
 • Del·licious
 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • GoogleBookMarks
 • Imprime
 • Comparte
Votar:

Votar:

El 6 de desembre –el dia de la Constitució- per a mi sempre ha sigut un dia important ja que la nostra Carta Magna ha sigut un referent de pau i harmonia per als espanyols des de l’any 1978 en que va ser publicada. De fet els menors de 38 anys son fills de la Constitució al menys en sentit metafòric. Durant moltíssims anys la mera possibilitat de modificar la més alta Llei provocava un rebuig generalitzat dins del sector jurídic al nostre país, eixa modificació era considerada tabú i sobre aquell que s’atrevia a plantejar-la era objecte d’anatema. No obstant això l’any 2011 es va modificar – a instancia de la Unió Europea- el seu article 135 per tal d’establir l’anomenada Regla d’Or pressupostària que consistia en establir un dèficit zero i que el pagament del deute públic fora prioritari front a qualsevol altra despesa de l’Estat en els pressupostos. El cel no es va obrir damunt del cap dels espanyols ni la terra es va afonar. Això si, la Constitució va perdre per a sempre la seua condició de intocable i va quedar oberta la porta per a la seua modificació. Des d’eixe moment ja s’ha parlat d’altre modificacions com la transformació del Senat en una Càmera de representació territorial o que tots els membres de la Casa Reial tinguen els mateixos drets successoris. El que és cert que el partit de Ciutadans el passat febrer ja va fer una proposta de reforma de la Constitució que afectaria a altres qüestions com la d’eliminar els aforaments, possibilitar la iniciativa legislativa popular a partir de 25.000 vots, la despolitització de la justícia, supressió de les Diputacions i fixar un mandant màxim per al President del govern de dos legislatures. Els de Podem també es varen apuntar a la reforma de la Constitució al dir Pablo Iglesias a finals de l’any passat que ells la modificarien per a permetre que Catalunya puguera decidir en referèndum vinculant la seua independència o la permanència en Espanya. Finalment, el Psoe també va fer una proposta de modificació de la Constitució l’any 2015 prou més ampla on entre altres es feia referència a un nou pacte territorial on es reformar la estructura territorial de l’Estat amb els principis i les tècniques del Federalisme.

De entre les diferents propostes aquesta és la que pense que més s’adequaria als interessos de la nostra maltractada comunitat. Ja que dins del document on s’explica en que consisteix eixa reforma puc llegir que el sistema de finançament es farà d’acord als principis «de certesa, estabilitat, i equilibri en el repartiment dels recursos públics i els d’autonomia financera, suficiència, coresponsabilitat, coordinació, solidaritat i equitat interterritorial». Tots sabem que mentre que el infrafinan- çament de la nostra comunitat no es solucione no alçarem cap.

Un altre apartat de la constitució que s’hauria de modificar és el relatiu a l’article 149.1.8 on s’estableix la competència legislativa de l’Estat en matèria de Dret civil. La redacció actual d’eixe article deixa a la nostra autonomia en una situació de discriminació respecte d’altres. Ja he exposat en este mateix diari que la el Regne de València va ser dotat pel rei Jaume I amb uns dels sistemes de Dret civil més complet de la edat mitjana a Espanya. Que eixe sistema va perviure més de quatre-cents anys fins que Felip V el va suprimir. De manera que la actual redacció de la Constitució deixa sense validesa no sols els nostre passat històric sinó part de l’Estatut d’Autonomia on es reconeix aquella capacitat legislativa en matèria de Dret civil. El Tribunal Constitucional així ho ha decidit al llarg de l’any 2016 en tres Sentències on ha anul·lat tres importants lleis civil valencianes, com son la de Règim Econòmic Matrimonial, la de Parelles de Fet i la de Custòdia compartida (totes elles amb la seua denominació popular).

Un diari no es el mitjà mes adient per explicar en detall com s’hauria de redactar els nous articles de la nostra Carta Magna per recollir eixes matèries que tant ens estan afectant als valencians, el finançament injust, la falta d’inversió pública (Corredor Mediterrani) i la falta de capacitat legislativa en matèria civil, però sí que és el lloc des d’on podem despertar la consciència col·lectiva de que som un poble que està sent maltractat des de fa massa anys pel govern central. Els nostres partits en representació a tot l’estat espanyol hauran de posar-se les piles d’una vegada i tindre en compte totes estes reivindicacions. La nostra Constitució segur que ens agrairà que li donem la possibilitat de ser més justa. 


Otras Noticias

Ejecutiva Municipal. - Levante. 01/12/18

Luces, cámara… acción.

Como si de una película se tratase, estamos en el tráiler de lo que vendrá a ser un 2019 políticamente apasionante, en el que vamos a tener hasta 3 convocatorias electorales (municipales, autonómicas ...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 24/11/18

Transformar Castellón

Castellón vive un momento de desarrollo que nadie puede negar. La labor del gobierno municipal está dando sus frutos y las políticas del cambio que se implantaron en 2015 han impulsado una transformac...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 10/11/18

Josefina

Ahora, cuando están a punto de cumplirse 30 años de su fallecimiento, el Ayuntamiento de Castellón quiere rendir un homenaje a la figura de una mujer, Josefina López que nació barcelonesa pero decidió...

 • jpg
 • jpg
 • jpg
barrafooter

w3cPSOE - CEF © Ferraz, 70. Madrid. Tel. 91 582 04 44 infopsoe@psoe.es
AVISO LEGAL Optimizado a 1024 x 800 píxeles | Mapa Web | Contacto
POLITICA DE PRIVACIDAD

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Google+
 • Youtube
 • Flickr
 • SoundCloud