Logo con las siglas del Partido Socialista Obrero Español.
Cuadrado rojo con letras PSOE en blanco. Símbolo del partido. Cuadrado rojo con un puño y una rosa en blanco.

Secciones
Servicios

Conferencia Pol?tica - Propuestas para el Cambio

Sincroniza tu Agenda con la del PSOE

Ingreso M?nimo Vital

Federico Arnau. Professor de Dret Civil. Universitat Jaume I
Federico Arnau. Professor de Dret Civil. Universitat Jaume I
Foro Castelló XXI

La compravenda de la taronja

El nostre llaurador està mes protegit front al comerç des de que les Corts Valencianes varen aprovar la Llei 3/2013, de la Generalitat del Contractes i altres Relacions Jurídiques Agràries, on es regula entre altres, el contracte de la compravenda de la taronja
05/11/16 - Levante
 • Del·licious
 • Meneame
 • Facebook
 • Twitter
 • GoogleBookMarks
 • Imprime
 • Comparte
Votar:

Votar:

Una de les estampes clàssiques de la tardor a las nostres terres es la de les quadrilles de collidors pels camps de taronja. Veure un munt de caixes i la bàscula de pesar la taronja a la vora d’un hort sempre m’ha agradat, pense en l’alegria de l’amo del camp que veu com ja li estan collint, sobre tot perquè ja no ha de estar pendent del temps, de si plourà o no, de si la collita aguantarà fins el dia de que l’hagen de replegar.

El nostre llaurador està mes protegit front al comerç des de que les Corts Valencianes varen aprovar la Llei 3/2013, de la Generalitat del Contractes i altres Relacions Jurídiques Agràries, on es regula entre altres, el contracte de la compravenda de la taronja. Esta llei poc a poc va sent coneguda al nostre camp, entre altres motius per la campanya que se està fent des de la Conselleria de Transparència que s’encarrega del tema del Dret civil valencià. També cal donar les gràcies als magistrats i jutges de la nostra comunitat que ja estan aplicant esta llei en contra del que alguns agorers havien pronosticat. A les bases de dades jurídiques ja podem trobar sentències en les que s’està aplicant la nova llei.

De manera que des d’aquestes línies anime als advocats a presten tota la seua atenció a aquest text legal ja que de la seua lectura podran comprovar com hi ha tota una sèrie d’avantatges per als seus clients.

La llei no sols regula les compravendes de productes agraris, sinó que també compren altres figures jurídiques com els anomenats Arrendaments Històrics Valencians i els censos. Des del meu punt de vista, la part més interessant és la dedicada a la compravenda, i a pesar de que en el seu text no aparega per a res la paraula taronja, un lector atent pot esbrinar que el nostre legislador estava pensant en la compravenda de la reina dels nostres camps. De manera que a mi particularment m’agrada el títol de «llei de la taronja» per a referir-me a este text.

Com a jurista esta llei m’agrada, encara que també m’agrada com a particular que es va criar pràcticament al mig de tarongers a la Vall d’Uixó, on la taronja sempre estava present en les conversacions dels nostres majors, o inclús els joves estudiants esperave’m l’època de collir per a poder anar a guanyar alguna perreta si teniem la sort de conèixer a algun cap de colla.

Tornant a la meu vessant jurista, i abandonant la nostàlgia que produeix el record d’aquells temps on la taronja era sinònim de riquesa, torne a insistir en que es tracta d’una bona llei. El nostre legislador ha donat forma escrita als costums valencians de compravenda de taronja en les seus dos vessants de «a ull» i «a pes o per arrovat». També contempla la norma l’existència d’eixe famós personatge als horts de les nostres comarques, l’alfarrassador que és una espècie d’intermediari o corredor entre comprador i venedor i al mateix temps es un expert agrícola que es capaç de calcular (alfarrassar) la quantitat total de taronja que produirà un hort a finals de temporada. El mèrit de l’alfarràs està en que el càlcul pot fer-se des del moment de la floració o quan les taronges encara son xicotetes.  

La llei aporta tota una sèrie d’avantatges per al xicotet llaurador, sempre que siga persona física, amb les quals es pretén acabar amb tota una sèrie d’abusos històrics al nostre camp. La novetat més importat és la prohibició de la compravenda «a comercialitzar», en què el comprador cull la taronja sense establir prèviament un preu per quantitat, i és a final de la campanya quan el comerciant li paga al llaurador un preu que obté a base de descomptar del preu final per el qual ha venut la taronja, (per exemple al mercat de París), totes les despeses que ell ha tingut a les que ha d’afegir el marge de benefici comercial. Realment, aquesta modalitat de compra acabava sent un «ven-me la taronja que jo ja et pagaré quan vullga el que em vinga en gana». Ara el llaurador pot demanar la nul·litat d’eixe contracte que no finalment es pagarà d’acord a lo que marcara el dia de collir en l’Observatori de Preus dels Productes Agroalimentaris de la Comunitat Valenciana a l’observatori de cítrics.    

Altres avantatges són que el contracte sols podrà ser verbal, de paraula, si és paga al comptat amb diners en mà i que si es vol ajornar el pagament s’haurà de fer necessàriament per escrit. També és novetat l’establiment d’un percentatge màxim (5%) per al descompte en les vendes a pes (el conegut destrio) o la nul·litat dels pactes que modifiquen en perjudici del llaurador el règim dels riscos (pluges, gelades, etc).També es de destacar que el llaurador pot enviar un burofax al comerciant quan han passat 7 dies des del dia que s’havia establit per a collir. I des del moment de la recepció del burofax tots els riscos de la taronja seran a càrrec del comprador.

El que es cert es que en un article de premsa es difícil destacar totes les novetats de la nova llei. Però el que pretenia amb aquestes paraules es que el venedor davant de qualsevol tipus de dubte que no ho deixe tot per perdut. Que busque assessorament i que comprove com no està tan desemparat com fa anys. La nova llei serà prompte objecte de millora a través d’un Reglament. 


Otras Noticias

Ejecutiva Municipal. - Levante. 01/12/18

Luces, cámara… acción.

Como si de una película se tratase, estamos en el tráiler de lo que vendrá a ser un 2019 políticamente apasionante, en el que vamos a tener hasta 3 convocatorias electorales (municipales, autonómicas ...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 24/11/18

Transformar Castellón

Castellón vive un momento de desarrollo que nadie puede negar. La labor del gobierno municipal está dando sus frutos y las políticas del cambio que se implantaron en 2015 han impulsado una transformac...

Grupo Municipal Socialista. - Mediterráneo. 10/11/18

Josefina

Ahora, cuando están a punto de cumplirse 30 años de su fallecimiento, el Ayuntamiento de Castellón quiere rendir un homenaje a la figura de una mujer, Josefina López que nació barcelonesa pero decidió...

 • jpg
 • jpg
 • jpg
barrafooter

w3cPSOE - CEF © Ferraz, 70. Madrid. Tel. 91 582 04 44 infopsoe@psoe.es
AVISO LEGAL Optimizado a 1024 x 800 píxeles | Mapa Web | Contacto
POLITICA DE PRIVACIDAD

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest
 • Google+
 • Youtube
 • Flickr
 • SoundCloud