Logo con las siglas del Partido Socialista Obrero Español.
Cuadrado rojo con letras PSOE en blanco. Símbolo del partido. Cuadrado rojo con un puño y una rosa en blanco.

Grup Municipal Socialista

9 d’Octubre o 8 de setembre

Hui fa 780 anys que Jaume I el Conqueridor va entrar a la ciutat de València però no va ser fins a 1976 quan aquest efemèrid fou triat per a commemorar el dia de la Comunitat Valenciana. Resulta curiós que el dia de la Comunitat tinga el seu origen relacionat amb una única ciutat.

Hui fa 780 anys que Jaume I el Conqueridor va entrar a la ciutat de València però no va ser fins a 1976 quan aquest efemèrid fou triat per a commemorar el dia de la Comunitat Valenciana. Resulta curiós que el dia de la Comunitat tinga el seu origen relacionat amb una única ciutat. Coses del centralisme, perquè a València es queixen del centralisme de Madrid, però a la resta de Comunitat ens queixem del centralisme de València. Sempre he pensat que el centralisme és un gran generador de reivindicacions. Des de les «perifèries» demanem als «centres», per exemple, finançament just i inversions necessàries. I crec que en els últims temps no anem pel mal camí a la província de Castelló amb notícies com l’alliberament de l’AP-7, la posada en marxa de les Rodalies cap al nord o els 125 milions d’euros d’inversió en La Plana Alta i Baixa per part de la Conselleria de Vertebració del Territori. Cert és que des de Castelló encara ens queda molt per reivindicar tant a Madrid com a València i l’impuls al corredor mediterrani és tan just com necessari.

El 9 d’Octubre ha de servir d’unió de tots els valencians i totes les valencianes, per a ser reivindicatius i per a adonar-nos que tant el que ens diferencia com allò en el que ens assemblem, ens fa millors. Ho fem un 9 d’octubre, com podríem celebrar-lo qualsevol altre dia de l’any, per exemple, el 8 de setembre, aniversari de la ciutat de Castelló, on commemorem l’atorgament per part del rei Jaume de la Llicència de Trasllat. I ací sorgeix una pregunta incòmoda, quanta gent a Castelló coneix l’origen del 9 d’Octubre i no coneix què significa el 8 de setembre? Segurament, massa. Això també és centralisme. Per això aquest govern ha instaurat en els últims 3 anys les celebracions de l’origen de la nostra ciutat, perquè si no coneixem, si no fem conéixer, si no estimem, si no fem estimar allò que és nostre, no ho farà ningú.

09/10/18 - Mediterráneo